Het partnerschap van de Marnix Academie en haar partnerscholen hecht aan het goed begeleiden en coachen van haar cursisten/studenten die tijdens hun opleidingstraject/studie al zelfstandig de verantwoordelijkheid dragen voor een groep. Op dit moment zijn dat zij-instromers en studenten in het Gulden Middenwegtraject (deeltijders versneld voor de klas). Deze cursus biedt je praktische handreikingen voor het begeleiden van de volwassen student/lerende leerkracht die een switch maakt in beroep.
Deze cursus is ook toegankelijk voor niet-partnerscholen, mits zij een zij-instromer van de Marnix Academie hebben.
Opbrengst
- Je beschikt over een breed repertoire aan coachtechnieken
- Je weet je begeleiding af te stemmen op de volwassen student die uit een ander beroep komt
- Je hebt inzicht in de dialogische benaderingswijze van reflectie/coaching van de Marnix Academie die gekleurd is vanuit haar missie om bekwame, betrokken en bevlogen onderwijsprofessionals op te leiden
- Je hebt een beeld van het opleidingstraject van de zij-instroom en Gulden Middenweg en weet je begeleiding daarop af te stemmen
- Je kunt op schoolniveau meedenken over de randvoorwaarden voor het leertraject van de zij-instromer en bent je bewust van de rollen van leerkrachtcoach en mentor (en schoolopleider)
Over het programma
Het accent van de bijeenkomsten ligt op oefenen van de coachtechnieken in kleine groepen. Daarbij is ruimte voor intervisie en eigen inbreng en ontwikkel je je basisvaardigheden als coach. Door met elkaar te oefenen en in dialoog te gaan leer je ook van en met andere leerkrachtcoaches.
In de cursus wordt aandacht besteed aan transformatief leren van de volwassene die wisselt van beroep en aan de rol als leerkrachtcoach. Je krijgt informatie over het traject van de zij-instromer in beroep of het Gulden Middenweg traject en de voorwaarden die nodig zijn om optimaal tot leren te komen.
Globale inhoud van de 4 bijeenkomsten:
Globale inhoud van de 4 bijeenkomsten:
- Het leren van volwassenen
- Rol en taken van de mentor en de leerkrachtcoach
- Verschillen tussen begeleiden en coachen
- Inhoud van het opleidingstraject van de zij-instroom en Gulden Middenweg
- Verschillende coachtechnieken bijvoorbeeld co-teaching, cirkeltechniek,STARR-methode, flitsbezoeken, het kernreflectiemodel en het Marnix-reflectiemodel (een afgeleide van de ui van Korthagen en de logische niveaus van Dilts/Bateson)
- De dialogische benaderingswijze van reflectie/coaching op de Marnix Academie
- Samen leren/intervisie aan de hand van eigen casussen
Bijzonderheden
De kennis en vaardigheden die gaan over het leren van volwassenen en over het scheppen van randvoorwaarden zijn een grote succesfactor in het begeleiden/coachen van de zij-instromer.
Voor wie?
Bevoegde leerkrachten die al enige coachvaardigheden hebben (bijvoorbeeld vanuit het samen opleiden van studenten) en die binnen de school zij-instromers in beroep of leraarondersteuners (deeltijdstudenten Gulden Middenweg) willen begeleiden en coachen. De leerkrachtcoach kan ook de rol van schoolopleider en/of coach van starters vervullen.
De prijs is inclusief broodmaaltijd, administratie- en materiaalkosten.
Voor deelnemers van partnerscholen geldt dat op basis van afspraken in het partnerschap ‘Partners in opleiding en ontwikkeling’ het deelnamebedrag voor 25% wordt doorberekend aan de opleidingsscholen binnen dit partnerschap. De overige 75% wordt gefinancierd uit de subsidie opleidingsschool. Voor deelnemers die niet werkzaam zijn op een partnerschool, maar die wel een zij-instromer (gaan) begeleiden die op de Marnix Academie de scholing voor zij-instromers volgt/gaat volgen, geldt een korting van 50% op het deelnamebedrag.
Doelgroep
Leraar basisonderwijs
Schoolopleider
Docenten
Elizabeth Rigg
Ragna Morks
Ria Schalkwijk
Kosten
€841
Aantal bijeenkomsten
4
Studiebelastinguren
20
Lesdata
donderdag 13 maart 2025 | 16.30-20.30 uur |
donderdag 10 april 2025 | 16.30-20.30 uur |
donderdag 15 mei 2025 | 16.30-20.30 uur |
donderdag 5 juni 2025 | 16.30-20.30 uur |
Interessante artikelen:
Zij-instromers. Je moet er wel in geloven!
Vreemde Vogels in je school.
Een keuze voor vakmanschap. Kiezen voor een zij-instromer.
Zij-instromers begeleiden op weg naar bekwaamheid
Heb je vragen, mail dan voor praktische informatie naar het MOC Servicebureau of voor inhoudelijke informatie naar Elizabeth Rigg. Het MOC Servicebureau is ook via Whatsapp bereikbaar.