Handige tips uit het Ontdeklab #1

Ontdeklab klas 2

Ben jij op zoek naar uitdagende en leerzame apps en websites voor kinderen (je klas of je eigen kinderen)? Het Marnix Ontdeklab deelt een aantal handige tips!

Tip 1: Leren programmeren

Dat kinderen leren programmeren lijkt steeds belangrijker te worden. Dit kan heel goed online en offline (unplugged). Hieronder tref je een overzicht van materialen die geschikt zijn om kinderen te leren programmeren:

  • Programmeren (Hour ofcode)
    Op https://hourofcode.com/nl/learn leren kinderen programmeren aan de hand van 'spelletjes’ met als thema Frozen, Minecraft, Star Wars, enz. Door verschillende levels te doorlopen maken ze kennis met verschillende basisbegrippen van programmeren zoals herhaling en voorwaarden.  
     
  • Programmeren met Scratch 
    Met de gratis app Scratch junior (Apple / Google) of Robbo junior (Samsung) kunnen ook jonge kinderen (5-7 jaar) zelf leren programmeren. Door de juiste blokjes in de juiste volgorde te zetten kunnen ze animaties maken.  Oudere kinderen (van 8 – 16 jaar) kunnen op de website https://scratch.mit.edu aan de slag. De website is als het ware een enorme blokkendoos waarmee kinderen hun eigen game of animatie kunnen maken. Je kunt ze zelf laten experimenteren maar je kunt ook een bestaand of zelfgemaakt project met ze delen dat ze vervolgens kunnen ‘remixen’ (bijvoorbeeld: https://scratch.mit.edu/projects/378852578 ).
     
  • Unplugged leren programmeren
    De site  http://www.csunplugged.nl/ biedt gratis lessen voor onder andere thuis om offline meer te leren over de werking van computers. De opdrachten zijn geschikt voor kinderen van 7 tot 10 jaar.

Tip 2: Tijd voor een boek!

Als je even geen tijd hebt om voor te lezen, dan is een interactief boekje een aardig alternatief.​Uitgeverij Patsboem biedt tijdelijk alle ebooks van Duh! gratis  aan. Deze boekjes zijn interactief. Bekijk hier alle boekjes.        

Tip 3: Aan de slag met vaardigheden voor de toekomst

De laatste jaren verdiepen scholen en verschillende instanties zich over ‘wat de leerlingen moeten leren voor de toekomst’. Daarbij wordt gedacht aan verschillende vaardigheden, waaronder onder andere ‘probleem oplossend werken’ en ‘onderzoekend leren’. Met de volgende tips kun je juist daar apps aandacht aan geven:

  • Op missie voor de toekomst (Skills Dojo) 
    Op https://www.skillsdojo.nl vind je missies voor de toekomst. In zo'n missie leren kinderen bijvoorbeeld zelf een app, animatie, robot of website te maken. In instructiefilmpjes wordt uitleg gegeven en er zitten handige werkbladen bij. Ga op missie en ontwikkel vaardigheden voor de toekomst.  
     
  • Op onderzoek! (Aha in de klas!) 
    Ga op onderzoek uit aan de hand van https://ahaindeklas.nu. Op deze site vind je uitdagende onderzoeksvragen en een uitleg hoe je de vraag kunt gaan onderzoeken (die stap zou je de kinderen natuurlijk ook zelf kunnen laten bedenken). Je kunt willekeurige onderzoeksvragen opvragen of zoeken op thema.  

Tip 4: Blijf creatief

Creativiteit is een hogere orde denkvaardigheid die we trainen om kinderen de juiste vaardigheden voor de toekomst aan te leren. Dit kan op een een spelende manier.

  • Maak zelf een spel of interactief prentenboek met Tinytap 
    Met de app TinyTap - https://www.tinytap.it/ kun je een spel maken. Je voegt foto’s, stickers, tekst en afbeeldingen toe. Daarna maak je vragen, een puzzel en kun je geluid opnemen. Zo kun je voor jonge kinderen makkelijk een spel of een interactief prentenboek maken waarin kinderen voorwerpen kunnen zoeken.  
  • BLOOM-apps beschikbaar
    Op de website van BLOOM-apps vind je een overzicht van allerlei apps om aandacht te vestigen op bijvoorbeeld juist ‘hogere orde denkvaardigheden’. Je kunt eigenlijk op elk niveau van de Taxonomie van Bloom specifiek apps uitkiezen, maar er zijn ook mogelijkheden om te selecteren op leeftijdsgroep (basisschoolklassen).  

Tip 5: Extra aandacht voor rekenen-wiskunde

Er zijn veel reken-wiskundevaardigheden die aandacht vragen. Er zijn verschillende leuke manieren om, vanuit huis, reken-wiskundige vaardigheden extra te ondersteunen. Hieronder tref je een overzicht van een aantal aardige apps:

  • Tijd om te leren klokkijken 
    Voor veel kinderen is het klokkijken lastig. Tic Toc Time is een leuke app voor de iPad om het klokkijken mee te oefenen. Voor Android is er de app ‘Leren klokkijken’ en ‘zet de klok’.  
     
  • Thinkrolls 1 en 2 
    Deze klassieke app is een aanrader waarmee kinderen zich uren kunnen vermaken. In deze game moeten kinderen vooruit denken en in logische stappen allerlei acties ondernemen. De app heeft ook een oudermenu waarin je het niveau in kunt stellen. Echt een aanrader voor kinderen. 

Meer weten?
Mocht je een afspraak willen maken voor volgend schooljaar  in het ontdeklab of specifieke vragen hebben, laat het ons weten via het volgende mailadres: ontdeklab@hsmarnix.nl. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op!

Deze tips zijn samengesteld door: Petra Jansen, Harriët Zuidervaart, Michelle Overman, Jolijn van de Hoef en Martine van Schaik